Napló - Albánia

8. nap - Ohridi-tó, Ohrid városa, indulás haza


2007. augusztus 4. szombat

Már felkelt a nap, mire megérkeztünk Ohrid városába. Egy kis szunyókálás után reggel próbáljuk összeszedni magunkat. Az Ohridi-tó innen hatalmasnak látszik, a város határozottan civilizáltabb, mint amit Albániában megszoktunk. Útikönyv híján csak keveset tudunk a helyről, annyi biztos, hogy Ohrid már a szocialista időkben üdülőhely volt, állítólag magyarok is megfordultak itt. Mint utólag megtudtam, Ohrid városa az UNESCO védelme alatt áll, történelmi és kulturális öröksége miatt.


Kellemesen megreggelizünk egyhotel éttermében, aztán elindulunk felfedezni a várost. Már a partról látszik,hogy egy vár magasodik az óváros felé, ezt célozzuk meg. A felfelé vezető út hangulatos utcákon vezet, Albánia után szokatlan a turisták és szuveníreket áruló árusok látványa (kivéve persze az albán tengerpartot). A dombra felérve először egy ortodox templomot pillantottunk meg (Szt. Kliment más néven Szt. Pantelejmon kolostor), az épület is nagyon szép,bizánci vonásokat hordoz magán, a környezet pedig lenyűgöző: háttérben az Ohridi-tó, távolabb a hegyek látványa. Innen már közel van a fellegvár (Samuil-erőd), csak egy ásatási területen kell átjutnunk. Az erőd több kilométer hosszú falakkal van körülvéve, amelyről szép kilátás nyílik a környékre.

Lefelé még egy antik színház maradványait is látjuk. A parton hajót bérelünk, és azzal megyünk át az öböl másik oldalán található strandra. A tó felől a várdomb, és a tövében található strand még szebb arcát mutatja felénk. Mivel hosszú út áll előttünk hazáig, az estét már nem töltjük a városban, hanem strandolás után indulunk haza.