Napló - Albánia

7. nap - Dhermi, Tirana, érkezés Makedóniába


2007. augusztus 3. péntek

Dherminek valóban nagyon szép a tengerpartja, és tiszta a vize. Egész napos strandolás után délután elindultunk. Úgy terveztük, Makedóniában még eltöltünk egy napot, és onnan megyünk haza. Jól jellemzi az albán infrastruktúrát, hogy a 300 km-es utat sikerült 10 óra alatt megtenni. Út közben még többen rosszul lettek, gyomorgörcs, hányás, ilyesmi. Szerencsére egy nap alatt mindenki rendbejött.

Este 11-re értünk Tiranába. A város főterén parkoltunk le, ami egy tipikus szocialista városfejlesztés eredménye: hatalmas, tágas tér (a felvonulásoknak), körben szocreál épületek(Nemzeti Múzeum, Opera). Persze a történelem nem múlt el nyomtalanul, megtalálható a téren egy XIX. századi Óratorony, egy mecset, középen pedig Szkander bég hatalmas szobra. A főtérmellett, egy parkban egy modern épület található, elit éttermekkel és kávézókkal, vidám színekkel kivilágított szökőkúttal.Tovább sétálva beérünk abba a negyedbe, ahol az éttermek, szórakozóhelyek találhatók. Hamarosan meglátjuk a Sky Tower nevű modern toronyépületet, amely irodáknak ad otthon, tetjén pedig egy körpanorámás étterem található. Innen fentről a nyüzsgő város egész szépnek látszik, kivilágított épületei egy civilizált, modernizálódó város képét sugallják. Egyébként ez a város pozitív csalódást okozott, nem is voltannyira szörnyű mint amilyennek leírták.

Hajnalra érünk az albán-makedón határra, ahol először makedón vízumot követelnek rajtunk, majd beszedik a kilépéssel járó sarcot (10 euró/fő) amit hivatalosan csak belépésnél kellett volna. A nyelveket nem beszélő határőrökkel a kommunikáció nem egyszerű, mi csak "activitizésnek" hívjuk magunk között.