Albániai útinapló

Bevezetés

 

Hogy hogyan jött az ötlet, arra már nem emlékszem pontosan, de az biztos, hogy már tavasszal eldőlt, hogy az idei közös nyaralás úti célja Albánia lesz. Ismerve a társaság extrém helyekhez való vonzódását, ez egy cseppet sem meglepő. A következő fix dolog az volt, hogy bérelt lakóbusszal megyünk. Ez jó ötletnek tűnt, tekintve, hogy a saját autóval senki nem merte volna bevállalni az utat Albániába, másrészt így a szállásunk is megoldottnak látszott. Azért csak látszott, mert végül a 2 db egyenként 6 fős lakóbuszban összesen 14-en voltunk, megnehezítve a kényelmes pihenést és utazást.

Mit kell tudnunk Albániáról?

Ahogy nyaralás előtt utána olvasgattunk, beszélgettünk emberekkel, kétféle benyomás jött le:

1. Albánia tök jó hely, jó a közbiztonság, a fejlődés jelei már ott is megmutatkoznak.

2. Albánia egy végtelenül elmaradott ország, az utak katasztrofálisak, az emberek korruptak, mindenkinek van legalább egy fegyvere és csak a turistákra vadásznak, a hegyekben még él a vérbosszú, és ha mindezt túléled, akkor is biztos megesz egy medve, vagy gyógyíthatatlan betegségben halálozol el hazaérve.

Hát az igazság inkább az elsőhöz áll közelebb.

Az ország tényleg elmaradott, de nem jobban, mint a többi balkáni állam (nekem olyan volt, mint Románia Erdélyen kívüli része, mások Bulgáriához hasonlították). Az emberek nagyon kedvesek, és bár nagyon kevés a külföldi turista, a belföldi turizmus miatt a tengerparti részek jól kiépítettek, egymásba érnek a hotelek és éttermek. Korzikaiak Albániától sokat tanulhatnának vendéglátás és barátság terén. Tény, hogy az utak elég rossz minőségűek, és az is, hogy a városokban sok látnivaló nincs. Ahhoz képest, hogy milyen gazdag történelemmel rendelkezik az ország (illír őslakosok, római, majd bizánci uralom, török hódoltság 1501-től 1912-ig (!), nagyon kevés régi épület maradt meg, a szocializmus végleges nyomot hagyott az országon. Mindenhol szocreál panel és téglaházak, rossz állapotban, vagy félig készen, rengeteg benzinkút (olajcsempészet), és 750.000 betonbunker!